Stilurile de atașament (Amir Levine, Rachel S. F. Heller)

Postat pe 8 februarie 2024 în Dezvoltare personală
Stilurile de atașament (Amir Levine, Rachel S. F. Heller)
Teoria prezentată în cartea Stilurile de atașament aduce o abordare interesantă asupra relațiilor de cuplu, explorând modul în care cei doi parteneri sunt programați să se comporte în interacțiunile lor. Este uimitor cum uneori suntem atrași de persoane care nu sunt deloc compatibile cu noi. Cartea de față dezvăluie secretele acestor atracții neașteptate și oferă strategii pentru a evita să cădem în aceste capcane.

Pe scurt, Rachel și Amir ne spun că există 3 stiluri de atașament ce pot fi observate la majoritatea personelor: stilul securizant (aprox. 50%), stilul anxios (20%) și stilul evitant (25%). Mai există și un mic procent care combină stilurile anxios și evitant, cam 5%.

O diferență în abordarea relațiilor față de Iubirea trăită conștient nu doare, pe care am observat-o, este faptul că aici autorii nu sunt de acord cu ideea de căutare a independenței și a auto-suficienței în relație ci, dimpotrivă, ei cred ca este responsabilitatea partenerului să te facă fericit, să te ajute să te împlinești ca persoană.

Stilul de atașament securizant reprezintă principala bază de stabilitate într-un cuplu, el putând avea relații bune și ajuta celelalte două stiluri mai "problematice". Combinația dintre două persoane, una cu un stil anxios, cealaltă evitant, nu este de dorit deoarece va duce la multe provocări și neînțelegeri între cei doi. Totuși, dacă ajungeți în situația asta, veți găsi în carte câteva sfaturi și idei pentru a putea îmbunătăți situația.

Lectura acestei cărți m-a făcut să înțeleg mai bine cum funcționăm ca parte dintr-o relație și o recomand a fi citită înainte de cea a Cristinei Andreea Stan menționată mai devreme. În ea veți găsi și o metodă de a vă afla propriul stil de atașament și cum puteți să-l identificați pe cel al posibililor parteneri, înainte de a ajunge să împodobești bradul cu tipa sau tipul greșit

Nota mea: 4/5