Iubirea trăită conștient nu doare (Cristina Andreea Stan)

Postat pe 25 ianuarie 2024 în Dezvoltare personală
Iubirea trăită conștient nu doare (Cristina Andreea Stan)
Adresată la genul feminin, Iubirea trăită conștient nu doare nu este dedicată exclusiv femeilor, ci se potrivește în mare măsură și bărbaților. Aici Cristina vă va vorbi despre cum să ai o relație de cuplu "trăită conștient", cum să observi capcanele pe care ți le întinde trecutul tău și cum să evoluezi spre o conexiune cu celălalt care te pune în valoare și te încarcă cu energie în loc să te obosească sau, mai rău, să ajungă să te ducă la depresie.

Iubirea conștientă vine și ca o consecință a acțiunilor și comportamentelor noastre în relație. În loc să facem un gest frumos pentru partenerul nostru doar atunci când avem chef sau simțim, să ne asumăm responsabilitatea de a crea, în mod conștient, gesturi de iubire, dezvoltându-ne abilitatea de a dărui proactiv în relație.

Cartea începe cu explicarea nevoilor psihologice din relații, nevoi psihologice ce au rădăcini adânci în copilăria noastră. Cred că este important pentru părinți să înțeleagă cum comportamentele și atitudinile lor afectează dezvoltarea copiilor și abordarea relațiilor lor viitoare. De exemplu, știu că mulți dintre noi sunt mult prea protectivi, dar ar fi bine să ne dăm seama că acest lucru nu este benefic celor mici:

Atenție la supraprotejarea copiilor! Aceasta poate fi, deși pare o mare iubire, tot o formă de respingere, însă deghizată: resping ceea ce ești tu cu adevărat, pentru că te consider slab sau nepriceput. Tu nu ești în stare, de aceea le fac eu pe toate în locul tău. Îi transmit, de fapt, copilului că el nu este capabil, că nu este în regulă așa cum este.

Mergând mai departe dăm peste ceva ce seamănă foarte mult cu regula cercetașilor "Lasă întotdeauna locul mai curat decât l-ai găsit":

Atunci când cineva iubește și trăiește conștient, încearcă să lase un pic mai bine fiecare loc prin care trece și să aducă o picătură de bucurie, pace și armonie în fiecare interacțiune cu alții...

Referitor la nevoia de a schimba partenerul, de a-l critica în mod "constructiv", Cristina ne spune că există un singur mod de a face asta care are șanse de succes. Dacă nu funcționează, atunci putem alege să-l acceptăm așa cum este sau să mergem mai departe. Dar critica și reproșurile nu vor funcționa niciodată.

Dacă vrei realmente să schimbi pe cineva, singura modalitate va rămâne puterea exemplului. Fii tu așa cum îți dorești ca el să fie, astfel încât văzând exemplul tău, coerența ta, armonia ta, vibrația ta ridicată să își dorească și el să fie la fel.

Veți găsi multe alte idei și sfaturi interesante în cartea Cristinei Stan, nu rămâne decât să vă faceți timp să o citiți.

Nota mea: 3/5