Alegerile care îți pot salva viața (Dr. Mihail Pautov)

Postat pe 12 decembrie 2023 în Sănătate
Alegerile care îți pot salva viața (Dr. Mihail Pautov)
Doctorul Mihail Pautov ne explică în 5 capitole câteva lucruri esențiale despre cum ne putem îmbunătăți semnificativ viața atât din punct de vedere medical cât și din punct de vedere psihologic:

1. Sănătate mintală 
2. Sănătate fizică
3. Somnul
4. Sex și relații
5. Sport și nutriție

Printre multe informații ce ne vor ajuta cu siguranță să înțelegem mai bine cum funcționează corpul și mintea noastră, doctorul Mihail explică și demontează câteva mituri și controverse de actualitate cum ar fi homeopatia, celulele stem, uleiurile esențiale sau vaccinurile.

Referitor la homeopatie aflăm cum sunt preparate substanțele respective, cât și ce substanțe active conțin și studiile (sau lipsa lor) care susțin efectele benefice ale "tratamentelor" respective. Un preparat forte popular homeopat este Oscilococcinum. Iată cum este preparat și ce conține (concluziile le puteți trage singuri):

  • se iau ficat și inimă de rață leșească și se macerează
  • se ia o picătură din preparat și se adaugă într-un pahar de apă pură, apoi se amestecă
  • se aruncă apa, se umple paharul cu apă pură, se amestecă
  • se aruncă apa obținută x 200 de ori
  • se obține o diluție 200C de ficat și inimă de rață, echivalentul unei picături de ficat și inimă în materia întregii galaxii
  • se iau granule de zahăr și se îmbibă în ceea ce este de fapt apă pură 100%

Singurul efect, cu care sunt și eu de acord, al unui astfel de "medicament" este cel de placebo. Dar acesta nu este neapărat un efect de neglijat, asta explicând și "succesul" avut în tratarea unor simptome. Dar, dacă rău nu are cum să-ți facă, iar tu te simți mai bine în urma "tratamentului", nu văd de ce nu l-ai folosi. Companiile producătoare fac bani, tu treci peste boală, toată lumea are de câștigat, nu?

Dar, trecând peste controverse, din cartea Alegerile care îți pot salva viața veți afla multe lucruri importante și despre somn, sex, sport sau slăbit. O recomand tuturor celor care nu au studii medicale, sigur veți găsi în ea câte ceva nou și, poate, surprinzător.

Cam atât despre această carte, cred că putem încheia cu un sfat referitor la somn:

... un studiu recent a arătat că o noapte bine dormită de minimum 8 ore îți crește starea de spirit la fel cum ți-o crește o mărire de salariu de 4 ori. Și este gratuită :)

Nota mea: 4 din 5.