Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent. (Dale Carnegie)

Postat pe 22 februarie 2024 în Dezvoltare personală
Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent. (Dale Carnegie)
Numele real al autorului, Dale Carnagey, a fost schimbat de acesta în Dale Carnegie în cinstea magnatului oțelului din acele timpuri, Andrew Carnegie. Considerat unul dintre cei mai prolifici autori de cărți de dezvoltare personală, lucrările lui au rezistat trecerii timpului, fiind și azi unele dintre cele mai apreciate și citite din domeniu.

Dale Carnegie a inițiat eforturi pentru a împărtăși metode eficiente de optimizare a relațiilor umane, eforturi care au fost preluate de Fundația Carnegie. Cursurile inițiate și predate de autor sunt încă populare astăzi, fiind frecventate de zeci de mii de oameni din întreaga lume, confirmând relevanța și utilitatea metodelor sale. Înțelegerea și aplicarea acestor practici s-au dovedit esențiale pentru cei ce aspiră la poziții de top în companiile din întreaga lume.

Cartea Secretele succesului a fost publicată în 1936 și a avut parte de un success răsunător chiar de la lansare. Personal am citit-o acum pentru a treia oară și găsesc întotdeauna în ea sfaturi care se aplică chiar și după mai bine de 80 de ani. Se pare că firea noastră și lucrurile care ne influențează nu s-au schimbat precum alte aspecte ale vieții de zi cu zi. Cred că în continuare cel care va reuși să aplice îndemnurile date de Dale în această carte va avea  parte de o viață de success și va fi înconjurat de oameni care îl ajută și apreciază.

Hai să vedem, foarte pe scurt, câteva din lucrurile pe care ne învață autorul că ar trebui să le aplicăm în viața de zi cu zi, atât acasă cât și la serviciu:

  • Nu critica, nu condamna, nu te plânge.
  • Oferă o apreciere sinceră și onestă.
  • Fii interesat de ceilalți oameni.
  • Zâmbește.
  • Folosește frecvent numele personei cu care vorbești. Pentru ea reprezintă cel mai dulce și important sunet.
  • Ascultă-i pe ceilalți. Încurajează-i să vorbească despre ei.
  • Evită certurile. Nu vei câștiga nimic din ele, chiar dacă ai dreptate.
  • Respectă opiniile interlocutorului tău. Nu spune niciodată "te înșeli".
  • Dacă ai greșit, recunoaște repede și cu tărie.
  • Folosește laude și aprecieri sincere.

Aceste principii, și multe altele, sunt explicate pe larg și însoțite de exemple pentru a le înțelege și a putea să le aplici în situații diverse din viața ta. Succes!

Note mea: 5/5