Revista Știință și Tehnică nr. 127 / Decembrie 2023 - Ianuarie 2024

Postat pe 17 ianuarie 2024 în Tehnologie
Revista Știință și Tehnică nr. 127 / Decembrie 2023 - Ianuarie 2024
Inteligența artificială este subiectul principal al acestui număr. Două articole semnate de Cristian Presură și Eugen Demetercă trec în revistă evoluțiile inteligenței artificiale și abordează fricile care se nasc atunci când ne gândim la ea. Vom afla că poate fi folosită atât în scopuri bune, care să ne ajute în evoluția noastră, dar ne poate face și mult rău, dacă o vom folosi pentru a manipula și distruge. În legătură cu acest subiect, vreau să menționez un articol peste care am dat pe internet și care abordează o temă preferată a mea legată de inteligența artificială. Este cel scris de Dorin Lazăr pe blogul personal: AI*-ul e furt.

În următorul subiect important al revistei, Cristian Român ne prezintă o parte din câștigătorii Premiilor Nobel 2023, cei din domeniile fiziologie și medicină, chimie și fizică. Avem parte și de puțin umor în articolul despre premiile Ig Nobel, distincții acordate în mod tradițional celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări științifice. Astfel, puteți afla câte fire de păr aveți în nas. Spoiler alert… numărul mediu de fire de păr nazal pe nară este între 120 și 122.

Acest număr se încheie, ca de obicei, cu câteva recenzii de cărți prezentate de Alexandru Mironov, printre care regăsim Proiectul Hail Mary a lui Andy Weir, care care mi-a plăcut și mie foarte mult, deci v-o recomand pentru câteva momente de relaxare, SF și umor.