Inovatorii (Walter Isaacson)

Postat pe 8 ianuarie 2024 în Tehnologie
Inovatorii (Walter Isaacson)
Inovatorii, începe cu o mică biografie a Adei, Contesă de Lovelace, care, în 1843, a scris primul program de computer și este considerată de mulți prima programatoare din lume. Anul nu este greșit: 1843, cu un secol înainte de crearea primului computer așa cum îl cunoaștem noi azi! Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a denumit Ada limbajul său de programare orientat obiect dezvoltat prima dată între anii 1977 și 1983.

În continuare, Walter Isaacson ne prezintă o cuprinzătoare și foarte interesantă istorie a tehnologiei digitale, așa cum a evoluat ea, de la concepte, mașini de calcul mecanice, cartele perforate, până la internet și inteligența artificială, atât de discutată în aceste zile.

O poveste interesantă găsim în capitolul despre Bill Gates: probabil știm cu toții că Bill Gates a scris primul sistem de operare devenit un standard în industrie: MS-DOS. Dar, înainte de asta, Gates a lucrat la Microsoft BASIC, un software pentru primul computer personal, Altair, cu ajutorul căruia pasionații de calculatoare puteau scrie la rândul lor programe pentru el. Tot atunci a apărut și pirateria software, prin duplicarea mai multor benzi de hârtie perforată care conțineau acest software și punerea lor, într-o cutie de carton, la dispoziția membrilor unui club de pasionați. Condiția de a lua o bandă era de a aduce înapoi cel puțin două, astfel încât să fie suficiente pentru toți doritorii. Gates a fost înfuriat de această practică și a redactat o scrisoare deschisă prin care acuza furtul de software, uitând că el însuși a furat prin diverse metode timpul de lucru la computerul pe care a scris acest software.

Mergând mai departe, vom descoperi primul blog, creat de Justin Hall, care conținea informații extrem de personale și chiar imagini cu propriul său penis. Pe scurt, a devenit nemernicul fondator al activității de blogging.

Recomand cartea tuturor pasionaților de tehnologie sau curioșilor care vor să afle diverse povești interesante cu omeni cunoscuți sau mai puțin cunoscuți care ne-au schimbat viața, în bine, în ultimele decenii.

Nota mea: 5/5