Un bărbat pe nume Ove (Fredrick Backman)

Postat pe 3 decembrie 2023 în Ficțiune
Un bărbat pe nume Ove (Fredrick Backman)
Un bărbat pe nume Ove montează un cârlig… parcă ți se pune un nod în gât prima dată când înțelegi de ce.

Cred că toți am cunoscut un bătrân antipatic și țâfnos atunci când eram mici. Cei "norocoși" poate mai mulți. Imaginați-vă acum unul în vremurile noastre, într-un magazin Apple încercând să cumpere un iPad...

Dar, odată cu înaintarea în vârstă, ai putea să ai surpriza să începi, încet, încet, să te regăsești în anumite comportamente care erau de neînțeles atunci. Unii ar putea chiar să înceapă să verifice termostatul de la centrală din când în când, să nu fie dat prea tare...

Ove este acel bătrân pe care-l uram când eram mici, care ne amenința că ne sparge mingea, care bătea în calorifer atunci când tropăiam prin casă dacă stăteam la etaj, sau care ne certa imediat ce începeam să ne jucăm sub fereastra lui. Dar, dacă ajungi să-l cunoști, parcă nu mai e așa de rău, ai putea chiar să-l placi și să-l înțelegi. Ai vrea să-l ajuți si să-l sprijini, fir-ar să fie! Nu e chiar "complet idiot".

Cartea asta m-a făcut să izbucnesc în râs de multe ori, dar m-a și emoționat profund, mai ales pe final. 5 din 5.

A, să nu uit, apare menționat și unul din serialele mele preferate: Dexter. Și avem și film, Un bărbat pe nume Otto, momentan disponibil pe HBO Max.

Cartea o găsiți pe eMag (da, e link de afiliat, ce naiba!).

Update: am văzut filmul, nu vă uitați. Nu înainte de a citi cartea. După... merge, dar sunt multe schimbări care iau din farmec.