Șapte Eve (Neal Stephenson)

Postat pe 23 decembrie 2023 în Ficțiune
Șapte Eve (Neal Stephenson)
Când Luna explodează în șapte bucăți mari și multe mici, omenirea este pusă în fața unei situații fără ieșire: zilele tuturor sunt numărate. Acum ne știm cu toții data morții. Cum vom reacționa? Ce planuri nebunești vor fi născocite?

În Șapte Eve, Neal Stephenson ne spune o poveste plină de detalii despre o posibilă apocalipsă, împărțită în trei părți, fiecare cât o carte de dimensiuni medii.

Titlul original al cărții, Seveneves, este un palindrom (are același sens citit de la stânga la dreapta sau invers). Povestea e scrisă într-un ritm destul de lent, nu foarte spectaculos, iar o întrebare ne tot apare în minte pe parcursul primei părți:

De ce n-o luau razna de-a binelea cei de pe Pământ a căror soartă era pecetluită? Sigur, mai existaseră și unele tulburări de stradă, dar în cea mai mare parte oamenii înfruntau situația cu un calm surprinzător.

Politica își bagă coada și aici punând în pericol toate eforturile făcute de omenire pentru a supraviețui. Întâmplările ne creează chiar puțină frustrare pe alocuri, mulți dintre noi neavându-i, nici cu această ocazie, la inimă pe politicieni.

O poveste apocaliptică care ar fi putut deveni surprinzătoare și plină de suspans este relatată într-un mod descriptiv, aș spune lipsit de pasiune, lucru care, din păcate, taie mult din potențialul ei exploziv. Totuși, după o lectură lungă, amănunțită și pe alocuri plicticoasă, în partea a treia avem parte de o surpriză plăcută. Dar vă las pe voi să o descoperiți.

Nota mea: 3 din 5